Kari Södö (FI)

Kari Södö (FI)

Den finske kunstner Kari Södö dimitterede fra Kankaanpää School of Art i 1996. I sine fantastiske farverige og eventyrlige træskulpturer tager han os med til barndomens fantasier. Ligeledes er han en superb grafiker. Han har været udstillet adskillige steder i Finland og har desuden været vist i Rusland, Sverige og Danmark.

Kari Södö (FIN) KASO2

Kari Södö (FIN) KASO6

jagkansegla1

KARI SODO_tenrivers1

Kari Södö (FIN) KASO3

Kari Södö (FIN) KASO7

immigrantsong1

Kari Södö (FIN) KASO4

Kari Södö (FIN) KASO8

KARI SODO_lifeswhatyoumakeit

Kari Södö (FIN) KASO5

Kari Södö (FIN) KASO1

KARI SODO_milestones1

Kari Södö (by GHA)

Den finske kunstner Kari Södö vil ikke beskrive sin kunst som værende politisk. Mange af hans værker er udført med tanker om aktuelle debatter såsom flygtningeproblematikken og blandt andet relationen mellem EU og Rusland, hvilket er emner som ligeledes påvirker Finland.

Södö fortæller at hans værk “The Encounter” (skulptur) kan fortolkes som et møde mellem mennesker, former og materialer. Med dette værk udtrykker Södö ikke blot nødvendigheden for dialog, men også den glæde som mødet mellem mennesker og kulturer kan frembringe. Han forklarer det således: “Vi bør dele glæde og ikke frygt”. På værket har Södö påført ord fra forskellige sprog fra hele verden, for eksempel er ordet “glæde” skrevet på både engelsk og tysk. Skulpturens nederste del udgør primært firkanter af træ, som kan symbolisere det storbyprægede samfund, hvor de påmonterede grene der synes at vokse op ad, leder tankerne hen på den vilde natur. Trods disse modsætningsfyldte forhold opstår der alligevel en helhed. Skulpturen “Encounter” er lavet af adskillige træsorter, hvilket kan fortolkes som værende et symbol for en by sammensat af forskellige kulturer. På en måde anvender Södö den samme teknik for både hans collager og hans skulpturer. De er oftest fleksible og udført ved at kombinere forskellige materialer og danner dermed en helhed. Skulpturerne er som byggesten, hvor de enkelte dele kan adskilles og forenes igen – et nyt sted og for et skiftende publikum. Hans værker bærer på et betydningsfuldt budskab, men gennem den legende form udtrykker Södö en inspirerende optimisme. Derfor er mange af hans værker udstillet på blandt andet biblioteker, og andre offentlige institutioner hvor hans kunst er tilgængeligt for et bredere publikums fortolkninger og refleksioner. Der findes ofte et element af leg i Södös værker, men dette kom først frem efter han blev far. Førhen var hans værker ofte sort og hvid.

Han afsluttede sin uddannelse i grafik med speciale i metal på Kanakaanoää School of Art. Manglen på et studio hvor han kunne anvende de giftige kemikalier, som er nødvendige for at arbejde med metal gjorde at han koncentrerede sig mere om at lave collager. Legen med formen har altid stor betydning i Södö’s kunst, ligeledes er rytme essentiel for ham. Da Södö også er musiker, er rytme et vigtig element i alt hvad han foretager sig.