Jussi Valtakari (FI)

Jussi Valtakari (FI)

Jussi Valtakari startede med at forme sit kunstneriske udtryk og interesse for træskærearbejder i en alder af fire, da han her lavede sine første figurer og lejetøj i træ. Dette har i dag udviklet sig til en frembringelse af fiktionsportrætter. Udskæring af figurer i træ bygger videre på en lang tradition, der rækker tilbage til antikken, hvormed Valtakaris værker står i forbindelse med denne klassiske tradition. Figurerne er ofte baseret på observationer af lokale folk samt indtryk fra forskellige medieformer. Valtakari arbejder med udgangspunkt i hukommelsen og synes via sine værker at diagnosticere såvel fortiden som samtiden. På samme tid er det som om skulpturerne observerer dig – kigger du opmærksomt, gengælder de dit blik.

Jussi valtakari3

Jussi Valtakari9

Jussi valtakari10

Jussi Valtakari6

om  Jussi Valtakari  (by GHA )

Jussi Valtakari har mange strenge at spille på. Han er billedhugger og skærer oftest træfigurer. Derudover er han billedkunstner, laver streetart og performances.

Han fortæller at træfigurerne er små og ligner dukker, derfor må man komme på tæt hold af dem for at kunne fornemme dem. De er nemlig utrolig detaljerede udformet og hvis man kommer tæt nok, fornemmer man et gensidigt blik. Der er et historisk islæt over figurerne, kombineret med et nutidig og innovativt præg

. Valtakari pointerer at træ, ligesom mennesket, har rødder. Han har skåret figurerne ved at anvende udelukkende håndværktøj, hvilket er en teknik som han lærte af sin far da han var barn. Nogle af figurerne er malet med Casein tempera, hvilket er en teknik anvendt i det gamle Ægypten. Idet Valtakari udvælger former og farver til figurernes påklædning, tilfører han dem en særlig identitet. “Cherry” en af figurerne bærer en kjole påmalet med digte som giver associationer til graffiti. Valtakari har skrevet digtene ved at sammensætte tilfældige ord fra bagebøger og bilmagasiner. Figurerne er unikke og har hver sin egne stærke karakter. Valtakari fortæller at de er fiktive portrætter, men at de samtidigt bærer præg af personligheder som han har mødt i sit liv.

Endeligt skal det nævnes at Valtakari også er streetart kunstner og en af hans finurligheder er at han sommetider placerer sine træfigurer de steder han besøger. Så kig nøje efter, når du bevæger dig rundt i de berlinske gader!