Maja Zagórska (PL)

Maja Zagórska (PL)

Maja Zagórska anvender i sine værker ofte selvportrætter, tegn og symboler såsom citater og hverdagsting for at kommentere glæderne såvel som kampene, der er forbundet med livet i det moderne samfund. I sine værker illustrerer hun sine personlige op- og nedture samt hendes forsøg på at balancere denne private fortælling. Gennem hendes livlige tegninger skildrer hun til tider humoristiske, til tider pinlige, trivielle, sygelig eller sentimentale aspekter af hverdagslivet. Detaljerne i hendes tegninger er genkendelige og indeholder ofte humoristiske objekter eller situationer, vi kan relatere til, understøttet af enkelte farvede elementer.

Everyday_struggle_1_drawing_42,5x30cm_2014_20€_Maja_Zagorska_original

Everyday_struggle_2_drawing_42,5x30cm_2014_20€_Maja_Zagorska_original

December_drawing_44,5x32cm_2014_25€_Maja_Zagorska_original

Maja Zagórska (PL) by GHA

Den unge kunstner Maja Zagórska voksede op i det område i Polen, der grænser op til Tyskland og studerer nu på Weißensee Kunsthochschule Berlin. Hendes kunstneriske udtryk er ikke begrænset til én bestemt teknik. Hun arbejder med illustrative tegninger og farverige fortællinger inspireret af gamle familiefotos, hvor hun vellykket udvisker linjerne mellem faktiske hændelser og minder.

Zagórska begyndte først at skabe kunst som 22-årig. Hun voksede op i en familie uden kunstneriske referencer. Hun anså derfor ikke kunsten som en mulig karrierevej og forestillinger om hvordan kunst burde se ud, afholdte hende fra selv at arbejde hermed. Zagórska forklarer, at hver gang hun forsøgte at tegne, så blev resultatet grimt.

Hun sturderede journalistisk i tre år, men var ikke begejstret. Zagórska følte sig begrænset, når hendes vejledere bad hende om at skrive om emner, der allerede var skrevet om før. Her var kreativiteten begrænset af et regelsæt, hvilket ikke passede hende. På det tidspunkt begyndte Zagórska at tegne og deltog for første gang i kunstundervisning i Polen. Efter at have søgt på internettet fandt hun Weißensee Kunsthochschule Berlin, ansøgte og blev optaget. Zagórske beskriver sine oplevelser på Weißensee som livsændrende, da det her gik op for hende, at der ikke findes grimme tegninger. Hun foretrækker tegninger, der ikke er perfekte og hvor synlige fejl er en del af det færdige værk.

Når Zagórska taler om sin kunst, understreger hun, at den ikke har et særligt eller vigtigt budskab, da hun betragter sig selv som værende en “temmelig gennemsnitlig person”, som ikke er i en position til at moralisere. Zagórskas kunst er hendes dagbog, en måde hvorpå hun kan gøre mening af sine tanker og lære mere om sig selv. Hun anvender tegn og symboler så som citater, dagligdagsobjekter og selvportrætter som kommentar til de glæder og udfordringer, der er forbundet med livet i det moderne samfund.

I sine værker illustrerer hun sine personlige op- og nedture og de forsøg hun gør sig for at skabe balance. Ved hjælp af levende billeder illustrerer hun humoristiske, pinlige, trivielle, betagende eller sentimentale aspekter af livet. Detaljerne i hendes arbejde er genkendelige og ofte humoristiske, og de koloristiske objekter minder os om genstande og situationer, som vi alle kan relatere til.