Anna Urazova (RU)

Anna Urazova (RU)
Text skrevet af GHA

Den russiske kunstner Anna Urazova omdanner traumatiske indre oplevelser til smukt finurlige oliebaserede blyantstegninger. 

Urazovas proces er baseret på tanken om regenerering, ligesom fysiske sår mener kunstneren, at tidligere traumer også fortjener at blive helet.

Hendes tegninger fungerer som en visualisering af denne proces, og en ubevidst strøm af streger er helt klart tydelig, idet værkerne næsten erratiske i deres natur.

Kunstnerens valg af materialer gør det muligt for disse korte følelsesudbrud at påvirke papiret, idet oliebaserede blyanter giver mulighed for en strømlinet, glat anvendelse med frihed og mobilitet. 

Anna Urazova (RU)

Urazova bruger naturlige former som sine referencepunkter, kroppe, planter og levende organismer, men hendes arbejde drejer sig om idéen om en “proces”, hvordan er disse former blevet til? Hvordan kan vi manipulere dem? Disse spørgsmål er tydelige i hendes implementering, når man ser dem, kan man mærke bevægelsen, overgangen mellem, spiring af planter og strækningen af den menneskelige rygsøjle, disse forbindende bevægelser giver hendes tegninger vækst og historie. Fede streger opad fører øjnene gennem værket og viser, hvor man skal kigge. En metamorfose af natur og mennesker. 

Der skabes en realistisk repræsentation af følelser, når man ser på tegningerne. Hendes skyggelignende teknik har til formål at materialisere følelser af frygt, smerte og angst. Man føler en følelse af uopsættelighed og pres, når man kigger på de mørke områder i værkerne. Hendes motiver er ofte opslugt eller nedsænket i disse følelser med et fravær af identitet. Man kan helt klart relatere til de følelser, som figurerne gennemlever, og ved at bruge kontrasterende uigennemsigtighed, dybe sorte områder og lette lyse områder, tager Urazova beskueren med gennem oplevelsen af temperamentet, de hurtige og ofte uforudsigelige humørsvingninger.  

Kaos står i kontrast til lys og frihed, og der skabes derfor en intensivering, idet man oplever en bred vifte af følelser, som hver især er forstærket i forhold til hinanden.

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>>

Tree                                                        Leda and the Swan