Anssi Hanhela (FI)


ANSSI HANHELA (FI)

Anssi Hanhela (f.1962) maler livet. I hans ekspressionisme malerier vitalitet kolliderer med eksistentialisme. I sine nordlige sindbilleder følger han sin indre natur, vejen fører til et sted uden andre mennesker. I landskabet lyser farverne og stiger op og eros realiseres og lyser lyst.

I den mystiske virkelighed af naturen er mennesket imidlertid kun en voyeur med en mental tilknytning, ikke en fysisk deltager. Forholdet mellem mennesker er oprindeligt mentalt og fysisk, men når en anden person klatrer på den andres skuldre for at blive en byrde, dræbes muligheden for kommunikation. På denne måde forbliver menneskerne kun i forhold til sig selv. De er eksistensielle – væsener, der på mange måder føler, hvad der eksisterer individuelt, og hvad det betyder at være alene.

Jeg kan se en form for perspektiv i Anssi Hanhelas malerier. Deres fortællinger og malerlighed udtrykker et lignende indhold. Til tider flyder friheden som vejrtrækning, selvom sjælen er blevet fanget i en zoologisk have. Andre gange strømmer den indre trang indad med skarpe konsekvenser. Følelsen af konflikt er til stede. I slutningen er det naturen, der lyder, og Hanhelas billeder viser håb og en slags trang til at kombinere den indre og ydre natur.

 

Anssi Hanhela

                                      Anssi Hanhela5                                                                             Anssi Hanhela2