Janne Laine (FI)

Janne Laine (FI)
Text written by GHA

Den finske kunstner Janne Laine giver liv til æteriske landskaber i sine fængslende sort-hvide polygraveringer; indhyllet i tåge og gennemsyret af en aura af mystik, der fremkalder følelser af ensomhed og melankoli.

Laines arbejde er karakteriseret ved hans brug af landskabet som et stærkt narrativt element. Landskaberne er ofte indhyllet i en tyk, gådefuld tåge, der skaber en uhyggelig og drømmeagtig atmosfære. Inden for dette omgivende slør kan man skimte hjemsøgende velkendte elementer. Elektricitetssøjler står som rester af menneskelig indgriben i en tilsyneladende øde verden. De nøgne træer med deres skarpe grene, der rækker op mod en usynlig himmel, transcenderer en dyb følelse af ensomhed og forgængelighed. 

Janne Laine (FI)

Tågen i Laines polygravurer fungerer som en naturlig tekstur, der konstant skifter og udvikler sig. Den slører detaljer, udvisker linjer og blødgør kanter. Denne uklarhed introducerer et element af mystik og tvetydighed i hans landskaber. Det er, som om tågen selv er en tavs historiefortæller, der antyder skjulte fortællinger og hemmeligheder i det indhyllede landskab. Beskueren inviteres til at engagere sig i kunstværket på et dybere plan, da han eller hun skal udfylde de huller, som tågen efterlader, med sin egen fantasi og sine egne erfaringer.

Traditionelt ses det negative rum ofte som et fravær, et tomrum, som kunstnerens hånd ikke har rørt ved. Men i Laines værker bliver det negative rum til en atmosfærisk tilstedeværelse. Tågen indtager dette rum og skaber en følelse af atmosfære og stemning, som er til at tage og føle på for beskueren. Det er ikke længere en tom flade, men en levende, åndende enhed, der interagerer med landskabselementerne. Når beskuerne kigger ind i de tågede dybder i hans kompositioner, kan de finde sig selv i at overveje de skjulte historier, der ligger indeni.

See more works in our webshop >>

Misty Island III                                                                                        Misty Island I