Natasha Voronchikhina (RU/GR)

NATASHA VORONCHIKHINA (RU/GR)
Text skrevet af GHA

Den russiske kunstner Natasha Voronchikhinas serie af selvportrætter fungerer som “vinduer til sjælen” og minder om almindelige morgenoplevelser og øjebliksbilleder af minder i en blød pastelfarvepalet. Der er en trøstende tiltrækning ved disse akrylmalerier, der tjener til at værdsætte charmen ved hverdagslivet, der er forankret i rutinen.

Kunstneren tager os med gennem de tidlige stadier af sine vågne øjeblikke og afslører meget sentimentale detaljer.

Disse hverdagsritualer er malet med en næsten voyeuristisk optik, der giver os mulighed for at få et glimt af motivets komplekse følelsesmæssige tilstand.

Genstande, der er placeret i forhold til motivet, tjener som indsigtsfulde redskaber til at udforske kunstnerens indre, mens vi ser hende navigere i verden.

Natasha Voronchikhina

Øjenkontakt er et karakteristisk træk ved disse værker. Det tilbagevendende motivs ansigt er delvist skjult, men hendes blik er konsekvent gennemtrængende, når hun ser udad med en følelse af ro og beslutsomhed. Øjnene møder vores øjne, når vi inviteres til at kigge ind i disse delikate, isolerede øjeblikke.  Der er et tema om refleksion i disse værker, da motivet synes fordybet i tankerne. Disse tilsyneladende banale, men intime omgivelser giver også anledning til refleksion hos beskueren på grund af de velkendte scener, som der kan relateres til. 

Der er en fornemmelse af, at hovedaktøren i disse øjeblikke er overvældet og modvilligt indstillet på at se den kommende dag i øjnene. Disse banale aktiviteter trækker beskueren ind i billedet, da vi er tilbøjelige til at dele sådanne fælles oplevelser af forventning og morgenritualer. Kunstneren omdanner simple dele af livet til fredelige kompositioner i et forsøg på at finde trøst i den usikre omverden. Emnets indtagende hjemmemiljø overdøver denne forsigtighed gennem beroligende farver, så beskueren føler sig tryg.

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>>

Self-portrait 2                                                         Watermelons