Agnieszka Cieślińska (PL)


Agnieszka Cieślińska (PL)

Den polske kunstner Agnieszka Cieślińskas sort-hvide raderinger minder ofte om kunstværker fra det 15. århundrede, hvor trykkeriet blev perfektioneret, og kunsten blev gjort tilgængelig for almindelige mennesker gennem salg af billige dekorative tryk.

Værkerne har motiver som bure, torturredskaber, hornede djævle og helvedesild, hvilket yderligere leder beskueren hen til renæssance-raderinger.

Værkerne kan virke en smule fjerne og referere til for længst forgangne tider, både tematisk og stilistisk, men de har en tydelig og genkendelig stil. De kulturelle og historiske scener i Cieślińskas værker, som f.eks. scenerne med tortur og fangenskab, er et forsøg på at fremhæve nutidens menneskers behov for kontinuitet mellem fortid og nutid.

Agnieszka Cieślińska (PL)

Selvom de måske ikke altid viser sig på så åbenlyse måder, især i vestlige samfund, er de temaer, som kunstneren vælger, stadig vigtige og relevante i dag. Desuden er historien afgørende for udformningen af vor tids kunst, da vi trækker på denne kollektive kulturelle underbevidsthed, når vi udvikler vores egne idéer, som altid til dels er forbundet med fortiden.

De scener, som Cieślińska præsenterer, foregår på en sort baggrund og skaber en cirkulær form, og hendes hovedpersoners kroppe er ofte poseret på en måde, der opretholder denne effekt. Kunstneren skaber mønstre, nogle gange endda med ornamentale mønstre, der minder beskueren om de oprindelige dekorative formål med de gamle tryk, som hun refererer til.

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>

                     Inferno Cage                                             Inferno Rota