Dominik Wlodarek (PL)

Dominik Wlodarek (PL)
Text written by GHA

Den polske kunstner Dominik Wlodareks karborundumgraveringer viser et bylandskab, der er præget af hårdt arbejde, men de enkle former i horisonten skaber en ensom ro. Wlodareks bybilleder omfavner en mørk farveskala, der understreges af hans fokuserede brug af en skyggefuld hvid.

Forskellige gradienter i transparens tilføjer dimension til disse strukturer, der toner ud i det fjerne. Indviklede detaljer understreger de store konstruktioner i kompositionen. De mørke toner forstærker de industrielle scener og portrætterer dystre, isolerede byer med nøgne grene på træerne og en stor, overskyet himmel, der formidler vinterkulden udenfor. Byggepladserne giver indtryk af hårdt arbejde uden at afsløre noget særligt igangværende arbejde. Selvom den industrielle stemning i byen indikerer summende gader og høj støj, er der ingen menneskelige figurer i syne. 

Dominik Wlodarek (PL)

Kranerne er efterladt. Der er en følelse af afstand mellem beskueren og det, der vises. Uanset om det er en stor vandflade eller en høj vinduesramme, synes en usynlig barriere at adskille de to. Kompositionerne portrætterer altid byen fra et fjernt perspektiv – fra langt væk, langt nede og fra bag vinduets gitter. Denne fremmedgørelse fremkalder en følelse af ensomhed, men får også byen til at virke mindre og mere stille. Wlodarek leger med publikums rumfornemmelse i sine skylines: Byens størrelse synes at minimere dem, men byen selv er også dimensioneret ned i det fjerne. 
Wlodareks monokromatiske ætsninger scanner de tavse skylines bag vinduet og kommunikerer en stilhed i disse ellers tilsyneladende travle bylandskaber. Beskueren inviteres til at dvæle ved dette ensomme landskab, der indfanger de industrielle rums trængsler og adresserer det nuværende samfunds forsømmelse af naturlige miljøer.

See flere værker i webshopen >> her

    Aero Intaglio, Gdansk, Main Town Hall                  Gdansk, Westerplatte, northern Port