Inguna Gremzde (LV) – DK


INGUNA GREMZDE (LV)

Gremzde bringer i sine miniaturerværker fortid og nutid sammen idet hun udfører den historieladede genre, landskabsmaleriet på indersiden af små plastiklåg. Således rejser hun i en komprimering af det større billede spørgsmål om vores miljøs fremtid.

Disciplinen ved landskabsmaleri kan være lige så gammel som kunstens historie. Nogle gange ignoreret som forældet og kliché i den nylige diskussion, beviser Imguna Gremzde , at det langt fra er forældet.

På en Turnersk måde fanger Gremzde lys og natur. Hendes malerier viser britiske landskaber, tilsyneladende uberørt af menneskelig civilisation. Men billederne er miniaturer og kondenserer derfor motivet til et lille område, analoge til det krympende, der sker med skove og vilde enge lige nu.

Inguna Gremzde tager et skridt længere væk fra tidløse skildringer af romantiske scenarier ved at vælge en moderne indramning: Hun placerer sine billeder i tagene på flaskehætter. Hun begyndte at samle disse plaststykker for flere år siden og gav dem et liv ud over deres engangs-flaske-lukke-egenskaber og fjernede dem fra naturen.

Inguna Gremzde

At blive til en fundet artefakter, taget fra verden uden for, bliver de til en påmindelse om den tilstand, som vores planet virkelig er i, uden om alt den snak om naturens skønhed. Hver skov, hvert hav og enhver eng er på en eller anden måde forurenet med plast, selvom dette ikke er umiddelbart synlig. Gremzdes rundbilleder ligner en verden, hvor naturen bliver fanget og kompromitteret af menneskelig skødesløshed. Samtidig er hendes arbejde en modgift mod dette, da hun formulerer sit budskab med største omhu, sarte pinselstreg, minimalistiske materialevalg og opmærksomme betragtelser. Selvom den mindste plastik er skadelig, viser Gremzdes brug af modularitet, gentagelse og skalering også, at et system består af enkeltpersoner, og selv den mindste ændring til det bedre kan gøre en forskel i det store billede. Gremzdes lille verdener formår at indeholde et af de største spørgsmål i vores tid. Hun forbinder fortid og nutid, naturlig og syntetisk, det store billede og de detaljer, der udgør det. I de sidste år har Gremzde konstant udviklet sin økokunstneriske tilgang. Hun vandt Celeste-prisen to gange i 2012 og 2013 og er blevet nomineret til adskillige andre priser.

 Se flere arbejder i vores webshop  >> 

                                             Small World                                                                           Small World Detail