Ivan Rusachek (PL)

IVAN RUSACHEK (PL)
Text written by GHA

Den polske kunstner Ivan Rusachek bruger en række forskellige grafiske teknikker til sine detaljerede, næsten stillebenagtige figurative raderinger. Gennem mødet mellem historiske omgivelser, arkaiske motiver og tilsyneladende dagligdags genstande skaber Rusachek et fantasifuldt scenarie, og beskueren inviteres til at miste sit forhold til tid og rum. Den fremherskende brug af sort/hvid bidrager til at intensivere fortællingen.

Rusacheks værker viser klare referencer til den fælles kulturarv ved hjælp af genstande som ure, bygninger eller antikke statuer. Kunstneren tager dem ud af deres virkelige kontekst og nedsænker dem i et udefineret, drømmeagtigt og usædvanligt univers. Nogle værker viser også hjemlige scener som f.eks. tilbagevendende middagsborde. Middagstemaet er citeret fra berømte historiske omgivelser, men Rusacheck leger med det, når han definerer tidspunktet for sammenkomst eller et fælles måltid, og middagen ændres til et ensomt og kontemplativt øjeblik.

 

Ivan Rusachek

I Rusachecks værker synes det også at være en observation af forholdet mellem hovedpersonerne og de omgivende objekter, hovedsagelig menneskeskabte. Alle de elementer, som kunstneren bringer sammen, danner en teatralsk scene, hvor der sker noget surrealistisk og magisk. Emnerne synes at kommunikere med hinanden og inviterer beskueren til at opdage kunstnerens idé, der er formet i billederne. 

 

See more works in our webshop >>

       Bellum omnium contra omnes                                         Ship of fools