Jenna Kähönen (FI) – DK


JENNA KÄHÖNEN (FI)

Den finske kunstner Jenna Kähönen udforsker, hvordan opfattelsen af den menneskelige krop ændrer sig, når de velkendte grænser ikke længere er klare. Hendes kunstværker udforsker og overskrider grænserne mellem selvet, kroppen og dens omgivelser.

I hendes serie “Of Beauty and Flesh” spiller farverne en central rolle i forbindelse med at udvide sådanne grænser, idet de varme pastelfarver, der anvendes til motivernes hud og baggrunde, smelter sammen. Selvet, der er kunstværkernes emne, træder frem gennem et kompliceret net, der er tegnet med kontrasterende kolde toner. De svage pastelfarver får huden til at fremstå sårbar og gennemsigtig. Dette kan minde om vener eller blodkar inde i kroppen. På den anden side kan linjerne, da de ofte overskrider kroppens omrids og træder i baggrunden, ses som tatoveringer og skaber billedet af en bearbejdet krop.

Jenna Kähönen

I sin seneste serie “Kudos” videreudvikler Kähönen sine idéer. Grænserne bliver endnu sværere at se, og kroppene bliver endnu sværere at identificere. Figurerne i hendes værker smelter sammen med en rig tekstureret baggrund. Den samlede effekt skaber en ambivalens i forståelsen af Kähönens lagdelte repræsentation af emnerne og giver beskueren frihed til at beslutte, om han ser på indersiden eller ydersiden af en krop. I hendes kunstværker forstærkes denne ambivalens af brugen af overlappende teksturer og blandede teknikker, der kombinerer akryl, blæk, akvarel og tekstiler for at efterlade indtryk, der minder om ødelagt hud eller indre væv.

Kähönen sætter i sine værker spørgsmålstegn ved idéen om selvet og krop som en tæt enhed og udvikler en kunstnerisk udtryk, der udforsker kropsopfattelse og skønhedens natur som et transcendent begreb.

Se flere arbejder i vores webshop  >>

                                  Cocoon 2                                                              Lace maker