Jussi Valtakari (FI) – DK


JUSSI VALTAKARI (FI)

Billedhuggeren Jussi Valtakari skaber rig detaljerede figurative figurer i træ. Ved hjælp af traditionelle teknikker fanger han essensen af ​​samtiden ved at skabe fiktive karakterer.

Jussi Valtakaris interesse og eksperimentering med træarbejder begyndte i en alder af fire år, da han begyndte at fremstille sine første legetøj og figurer. Siden da har hans teknik udviklet sig, og han har specialiseret sig i at skabe meget ekspressive fiktive portrætter.

Figurene er ofte baseret på hans observationer af lokalbefolkningen kombineret med billeder indsamlet fra forskellige medier. I Cherry, for eksempel, har figuren graffiti i form af digte på hendes kjole. Valtakari skabte digtene ved tilfældigt at vælge ord fra bagebøger og bilmagasiner.

 

Jussi Valtakari

Kunstneren siger, at hans portrætter er fiktive, men at figurerne inkluderer træk fra virkelige mennesker, han har mødt. Mens Valtakari udskærer fra hukommelsen, stiller han en diagnose af de nuværende tider, der fanger essensen af nutidige mennesker og af den æra, vi lever i.

Figurerne er meget forskellige, og hver enkelt er stærkt karakteriseret takket være deres detaljerrigdom. Denne kvalitet og de små dimensioner af træfigurerne tilskynder seeren til at nærme sig dem og observere dem nøje. Valtakaris evne til at skabe karismatiske figurer giver seeren indtryk af at blive set tilbage på fra skulpturerne.

Træskæring er en teknik, der bygger på en lang tradition og dermed forbinder Valtakari’s værker med denne klassiske praksis. Kunstneren skærer sine figurer ved hjælp af håndværktøjer, en teknik, som han blev lært, da han var barn af sin far. Derfor er der et historisk præg på Valtakaris figurer, men de er alligevel meget moderne og innovative. Han bemærker, at træ har en historie i sig selv, og at ligesom mennesker, har træ rødder. Hans interesse for klassiske teknikker kan værdsættes, sometider han farvet nogle af sine værker ved hjælp af kaseintempera, en maleteknik, der blev brugt i det gamle Egypten.

Valtakari arbejder også som maler, gadekunstner og performancekunstner. Nogle gange efterlader han trægenstande på steder, han besøger, og dermed kan de opdages i nogle områder i Berlin.

See more works in our webshop soon>>