Peter Lenkey-Tóth (HU)

PETER LENKEY-TOTH (HU)
Text skrevet af GHA

Den ungarske kunstner Peter Lenkey-Tóth fokuserer i sin nyere kunstpraksis på store oliemalerier, der afbilder dagligdags genstande og afslører deres poetiske kvaliteter gennem en observerende tilgang.

Emnet er udforsket i detaljer, og beslutningen om ikke at fokusere på sceneriet gør dets tilstedeværelse næsten teatralsk og barokagtig.

Genstanden dukker op fra mørket og afslører sig selv i al sin materielle, næsten taktiske kompleksitet. Ikke desto mindre bevarer den et enkelt og friskt udseende gennem en monokrom palet.   

Da det er et objekt, som er velkendt for betragterens øje, inkorporerer det fortidens, kollektive og intime minder i sin form.

Peter Lenkey-Tóth

Dens tilstedeværelse er højlydt og iøjnefaldende, men samtidig synes den at gemme sig i skyggen og efterlader os med et tvetydigt indtryk. Objektet virker som om det er frataget menneskelig tilstedeværelse. De flygtige spor af menneskelig berøring, der er tilbage, tilskrives et poetisk og følelsesmæssigt aspekt, en vis melankoli, der ikke falder ind under en bestemt tidsramme. En livløs hovedperson er en legemlig person, der legemliggør både kunstnerens og beskuerens erindringer og tanker.

 

 

See more works in our webshop >>

White Pillow 4                                                   Tablecloth