Vojin Pajic (RS)


VOJIN PAJIC (RS)

Den serbiske kunstner Vojin Pajic udarbejder usædvanligt indtagende kulkridt på papir. Atmosfæren i hans værker er afdæmpet og til tider dyster, men alligevel meget spændende. Den præcise detaljering af hans karakterer og hans scenarier fanger øjet hos beskueren, som søger at dykke ned i de portrætter, der nogle gange er intime, andre gange ironiske, som han skaber.

På hans store tegning kan vi se motiver som et par, der ligger på stranden, mens deres hund nysgerrigt snuser til sandet, som om den følger et spor. Kunstneren er i stand til med stor følsomhed at gribe intimiteten i sådanne øjeblikke, sammen med de unges ro og dyrets elskværdighed. Trækul mørkner farvetonerne i Pajics kunstværker, selv når det er tydeligt, at det er en solrig og afslappende dag. Denne effekt skaber scenerier, der er lige så uklare og iøjnefaldende som mystiske og beroligende.

Vojin Pajic

I andre tilfælde udspringer portrætterne af kunstnerens fantasi og mangler en absolut realisme.  Man kan finde eksempler på dette i det ironiske portræt af en ung pige, der strækker tungen ud i en grimasse, mens sneklædte bjerge dukker op i baggrunden, eller i fremstillingen af syv mænd, der er skitseret i en tilstand af forventning. I disse tilfælde synes der at være en længsel efter, at noget skal ske, eller at nogen skal dukke op. Der finder næsten ingen interaktion sted, og atmosfæren er uhyggeligt suspenderet. Omgivelserne, store hvide skyer eller et tåget miljø, giver en fornemmelse af usikkerhed og uforudsigelighed.

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>

                          Nin                                                         Actors