Xecon Uddin (BD/FR) – DK

XECON UDDIN (BD/FR)
Text written by GHA

Xecon Uddin, der er født i Bangladesh og bor i Frankrig, arbejder primært med grafik og eksperimenterer med andre medier som fotografi og tegninger. Hans kunstværker udforsker forskellige aspekter af identitet, især i forhold til hans status som flygtning og queer-kunstner. Han skaber ofte figurative værker, der skildrer hybride mennesker kombineret med naturlige elementer. Disse værker formidler hans udforskning af drømme og minder, såvel som den menneskelige identitets mange lag og forholdet til naturen.

Uddin bruger kroppen til at udforske identitet og definerer den som et sted, hvor sociale konventioner kommer til udtryk. I sin fotografiske serie Poem of a Queer Soul skaber han selvportrætter, der integrerer naturlige og surrealistiske elementer – som også er typiske for hans tryk – og behandler spørgsmål om seksuel identitet og køn.

Disse kunstværker udforsker forholdet til kropslighed og forestillingen om normalitet og bruger sanseindtryk og spirituelle refleksioner til at henlede opmærksomheden på sociale, politiske og kulturelle spørgsmål relateret til seksuel identitet.  

 

Xecon Uddin

I sin serie Back to the Roots bruger Uddin litografi til at afbilde unge menneskefigurer i et bizart og delikat naturlandskab. De klare farver kombineret med surrealistiske scener får beskueren til at tænke på hans personlige minder. Han beskæftiger sig med lignende temaer i sin serie Souvenirs d’Enfance (Barndomsminder), skabt i akvatinte. Her viser han hybridportrætter af mennesker med dyriske træk, omgivet af natur og med mindelser om et eventyr. Begge serier appellerer til beskuerens personlige ungdom, til hans fantasifulde drømme og opfindelser.

Xecon udforsker også ungdomsårene i sin illustrative serie af tegninger Dream in a Dream, hvor han bruger tydelige sorte linjer, der står i skarp kontrast til farverige blækklatter. Ud over at udforske barndomsminder viser Uddin endnu en gang det komplekse forhold mellem mennesker og natur. Han viser barnlige figurer, der er involveret i legende aktiviteter, som demonstrerer den enkle og farverige glæde ved at interagere med naturen. Men figurerne bliver overhalet af naturen i form af nøgne, snoede lianer og omkransende rødder, der ofte skjuler figurernes form og nogle gange endda stikker ud fra figurerne selv.

Uddins unikke kreative perspektiv på forandring og personlig udvikling inviterer beskueren til at tage med på rejsen ind i hans fantastiske verdener og drømmelandskaber. I sine værker bearbejder han nænsomt og fantasifuldt vanskelige spørgsmål om menneskelig erfaring og identitet.

Se flere arbejder i vores webshop>>

See video om kunstneren>>>>>>

               Layers of Existence 1                            Invisible dialogues