Per Teljer (SE)

PER TELJER (SE)
Text skrevet af GHA

Per Teljer arbejder primært med sort-hvide kul-akryltegninger på små ark papir, hvor han præsenterer chokerende og uortodokse billeder på en tegneserieagtig måde. Hans direkte måde at kommunikere på sætter spørgsmålstegn ved den troværdighed og grusomhed, der gemmer sig under masken i vores moderne samfund.

Det ser ud til, at han ikke har nogen sympati for nogen, især ikke for dem, der udviser umoralsk og voldelig adfærd. Hans værker har en dokumentarisk karakter, hvilket sandsynligvis skyldes hans erfaring med film og videografi: på denne måde præsenterer kunstneren sine hovedpersoners absurde situationer for offentligheden. Teljer kombinerer sin personlige sorte humor med afskyelige og forfærdelige visioner af menneskeheden. I sine tidligere værker forsøgte han at overraske sit publikum ved bevidst at drille dem med uventet vold og ved bevidst at skildre afskyelige overgreb.

Per Teljer

Hans seneste serie af tegninger fortsætter med at give den foruroligende virkelighed et offentligt ansigt og overlader det til publikum at reflektere, dømme og reagere. Disse portrætter er mindre skræmmende, både i indhold og stil, og giver en lettere tilgang til hans temaer om samfundets grimhed. Kulstregerne er mindre grove, og skraveringerne er også blødere med nogle fine gradienter. Disse kompositioner er på ingen måde let fordøjelige værker, de stinker af apati og ulykke. De dystre figurer, der indtager rummet, håndterer alle livets tyngde ved at drikke, ryge og svælge i selvmedlidenhed. Hvert portræt fortæller en forskellig, men lignende historie, der inviterer beskueren til at spekulere i, hvilken baggrundshistorie der kan have ført personerne til denne bar.

Der er en underliggende realisme i serien på trods af de overdrevne træk ved personerne, som minder om animationer eller børnebogsillustrationer. Hvert portræt fortæller en forskellig, men lignende historie, der inviterer beskueren til at spekulere over, hvilken baggrundshistorie der kan have ført figurerne til denne bar.
Det er ligegyldigt for ham, om religion, mental tilstand eller menneskelig dumhed bliver skildret og deres ondskab afsløret. I sine tegninger giver han et offentligt ansigt til den foruroligende virkelighed og overlader det til publikum at reflektere, dømme og reagere.

video about the artist >>>

Find video productions by the artist here >>>

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>>

Delirium tremens                                                          Be prepared