Sebastian Laszczyk (PL)

Sebastian Laszczyk (PL)

I sine monokromatiske raderinger undersøger den polske kunstner Sebastian Laszczyk flere temaer gennem rumanalyse og inviterer beskueren til at fordybe sig i sine dynamiske landskaber.

I nogle af hans kunstværker vandrer skeletter rundt i imaginære omgivelser. Proportionerne af disse emner er ikke virkelige, men synes at være gigantiske, idet de tilpasser deres tilstedeværelse til omgivelserne, som definerer hovedpersonens kropsholdning og dynamik. Laszczyk giver liv til sit skelet ved at fremstille det i aktion, nedefra og op, hvilket giver scenen en følelse af vertikalitet. Disse figurer virker eftertænksomme, da deres liv er uendelige. Kunstneren vælger en ironisk tilgang, da livets tilstedeværelse ikke kan adskilles fra begrebet død.

Sebastian Laszczyk (PL)

I andre serier skaber kunstneren minimalistiske abstrakte kompositioner, hvor geometriske objekter som f.eks. en cirkel, et prisme eller et rektangel brydes på en ”flydende overflade”. Beskueren opfatter visuelt kraften af slaget, men kan ikke høre lyden, der er ingen støj, den eksisterer kun i sindet. Fra dette slag opstår cirkulære linjer, der udvider sig på billedets overflade og øger deres omkreds, som om de var lydbølger. I dette voksende billedsprog ser geometriske former ud til at erstatte stjerner, galakser og planeter, der bevæger sig i et stiliseret univers.

I Laszczyks værker spiller det tredimensionelle perspektiv en afgørende rolle. Kompositionerne opfattes som en overvejelse af liv, død og kosmos oprindelse, der undersøges ud fra geometriske kriterier. Med svimlende vertikalitet og et tilsyneladende uendeligt forløb af linjer skaber kunstneren hypnotiserende bevægelser, der hurtigt fanger betragterens opmærksomhed.

Se flere arbejder i vores webshop arkiv >>

                              Point V                                                                          Point II