The technique of Aquatint

Om Aquatint

Aquatint er en variant af ætsning. Ligesom ved ætsning anvendes der ved Aquatint syre til at lave mærker i metalpladen. Hvor ætsningsteknikken anvender en nål til at lave linjer, der trykkes i sort (eller hvilken farve blæk der end anvendes), anvendes der i aquatint syrebestandig, pulveriseret harpiks i jorden for at skabe en tonal effekt. Tonearternes variation kontrolleres af syreeksponeringen over store områder, og billedet formes således af store dele ad gangen.

Aquatinteteknikken er baseret på en ætsningsproces. “Det er også det, som navnet vil sige: den mørke pladetone (tinta) er produceret af syren (aqua fortis).” Som den anden overfladeteknik i dybtryk efter mezzotint blev den opfundet mellem 1765 og 1768 af Jean Baptiste Leprince. Aquatintprocessen kombineres ofte med stregætsning. Tryk udført i akvaratint ligner aquarel/tuschtegninger.

Aquatinteteknikken blev fuldendt af kunstnere som Francisco de Goya og Wilhelm von Kobell omkring 1800. I det 20. århundrede brugte kunstnere som Otto Dix, Joan Miró og Pablo Picasso det intensivt. Goya brugte akvatint til de fleste af sine tryk.

Kunstnere i fokus

Besøg vores webshop

Find fremrågende akvatinte tryk >>>>>her  

Find mange fantastiske grafiske tryk i vores >>>>>webshop arkiv

 

Andre Trykteknikker