The technique of Collagraphy/Monoprint

Om collografi/monoprint

Collagrafi (undertiden stavet collografi) er en trykkeriproces, der blev introduceret i 1955 af Glen Alps, og hvor materialer påføres et stift underlag (f.eks. pap eller træ). Ordet er afledt af det græske ord koll eller kolla, der betyder lim, og graph, der betyder tegneaktivitet.

Pladen kan være intaglio-indfarvet, indfarvet med en rulle eller en pensel eller en kombination heraf. Blæk eller pigment påføres den resulterende collage, og pladen bruges til at trykke på papir eller et andet materiale ved hjælp af enten en trykpresse eller forskellige håndværktøjer. Det resulterende tryk kaldes en collagraph. Stoffer som karborundum, akrylteksturmedier, sandpapir, tekstiler, bobleplast, snor eller andre fibre, skåret karton, blade og græs kan alle anvendes til at skabe collagraphpladen. I nogle tilfælde kan blade anvendes som pigmentkilde ved at gnide dem på pladens overflade.

Med denne teknik kan man opnå forskellige toneeffekter og levende farver på grund af dybden af relief og differentieret indfarvning, som skyldes collagraphpladens meget strukturerede overflade. Collagrafi er en meget åben trykkerimetode. Blækket kan påføres pladens øverste flader med en spartel for at opnå et relieftryk, eller blækket kan påføres hele pladen og derefter fjernes fra de øverste flader, men forblive i mellemrummene mellem objekterne, hvilket resulterer i et dybtryk. Der kan også anvendes en kombination af både dybtryk og reliefmetoder. Der kan anvendes en trykpresse, men ikke nødvendigvis.

Det vigtigste er at nævne, at hvert tryk skal være unikt.

 

Kunstnere i fokus

 

Besøg vores webshop

Find mange collografier/monoprint kunstværker >>>>>her

Find fantastiske grafiske værker i vores >>>>>webshop arkiv

 

Andre Trykteknikker

Opdag flere trykteknikker.