The technique of Screen Printing/Stencil

Om serigrafi/stencil/silketryk

*Skærmtryk (også kendt som “serigrafi”, “silketryk” eller “silketryk”) skaber stærke farver ved hjælp af en stencilteknik. En serigrafi fremstilles med et specielt forberedt stykke stof (oprindeligt silke), der er spændt ud over en træramme.
Skærmen placeres derefter oven på et stykke tørt papir eller stof. Farven placeres derefter på tværs af skærmens øverste længde. En rakel (gummiblad) bruges til at sprede farven over hele rammen og på papiret/stoffet. Skærmen løftes op, når billedet er blevet overført til papiret/stoffet. Hver farve kræver en separat ramme. Skærmen kan genbruges efter rengøring.

Historien om serigrafisk trykning
Man mener, at silketryk har sin oprindelse i Kina så langt tilbage som for 1000 år siden. Teknikken blev indført i Vesteuropa fra Asien i slutningen af det 18. århundrede, men blev først udbredt, da det blev lettere at få fat i silkestof.

I det 20. århundrede bragte pop art-pionerer som Andy Warhol og James Francis Gill silketryk i front i samtidskunsten. Før dette tidspunkt blev serigrafi-teknikkerne betragtet som forretningshemmeligheder og blev holdt fortrolige. Mange betragtede kunstformen med skepsis, da afhængigheden af en maskine satte spørgsmålstegn ved den typiske opfattelse af kunstskabelse som en direkte kontakt mellem kunstneren og mediet.

Kunstnere i fokus

 

Besøg vores webshop

Find flotte serigrafier >>>>>her

Find fantastiske andre grafiske værker i vores  >>>>>>webshop arkiv

 

Andre Trykteknikker