Fresh Legs Berlin 2018 (DK)

 Fresh Legs Berlin 2018

 .

Ivan Arkhipov (RU) / Karmen Kraft (ES) / Ornella Orlandini (IT) / Xecon Uddin (BD) / Jarosław Lisicki (PL) /
Anne Louise Blicher (DK)  / 
Tuomas Korkalo (FI) / Katarzyna Kowalska (PL) / Georg Bothe (DE) / Lisa Rytterlund (SE) /
Line Schjølberg (NO) / Simone Hooymans (NL) / Ian Liddle (UK)   / Johan Reisang (NO) / Katharina Schellenberger (DE) / Marcus Gestré (SE) / Konrad Peszko (PL) / Philipp Haucke (DE) / Attila Schwanz (IT) / Loïc Saulin (FR) / Oscar Rey (ES)

Mens Berlin nyder det solrige vejr og den begyndende sommer, arbejder vi i Galleri Heike Arndt DK Berlin hårdt for at kunne præsentere publikum for en række fantastiske kunstværker. Vi er således stolte af at kunne invitere jer til åbningen af vores årlige Open Call-udstilling – Fresh Legs 2018!

Med vores 2018-udgave af den årlige Fresh Legs er vi glade for at kunne præsentere 22 nye, talentfulde, internationale kunstnere, der alle har overbevist med deres unikke stil, teknik og materialebrug. Tilsammen skaber kunstnerne en gruppeudstilling af figurative og abstrakte værker, der præsenterer en lang række forskellige teknikker, som publikum nu får muligheden for at opdage.
Over 100 kunstnere fra hele verden har med mere end 500 værker søgt om at blive en del af årets Fresh Legs. Efter en lang og omhyggelig screeningsproces blev 22 kunstnere udvalgt. Fresh Legs-udstillingen præsenterer i et udvalg disse kunstnere, og vi glæder os til at følge deres videre kunstneriske rejse. Oplev den skarpe socialkritik, perfekt indfangede samtidsskildringer og raffinerede tekniske evner. Gennem forskellig brug af materialer og teknikker – fra tegninger og farverige malerier til animerede videoer – forbløffer de og ansporer os til at udforske deres kreative universer. De Centrale begreber i denne udstilling omfatter portrætteringen af grundlæggende menneskelige aspekter såvel som en udpræget bekymring for den aktuelle samfundsudvikling. Begreber og forestillinger fortolket via den enkelte kunstners individuelle udtryk. Her får vi muligheden for at dykke ned i værkernes særegne verden og problemstillinger, hvor menneskelige relationer, ensomhed og det flydende øjebliks skrøbelighed udforskes.

 


Ivan Arkhipov (RU)

Karmen Kraft (ES)

Ornella Orlandini (IT)

Xecon Uddin (BD)

Anne Louise Blicher (DK)

Jarosław Lisicki (PL)

Tuomas Karkalo (FI)

Katarzyna Kowalska (PL)

George Bothe (DE)

Lisa Rytterlund (SE)

Line Schjølberg (NO)

Katharina Schellenberger (DE)

Simone Hooymans (NL)

Ian Liddle (UK)

Johan Reisang (NO)

Marcus Gestré (SE)

Oscar Rey (ES)

Konrad Perzko (PL)

Philipp Haucke (DE)

Attila Schwanz (IT)

Hannes&Johannes (SE)

Loïc Saulin (FR)

Ivan Arkhipov (RU)

Ivan Arkhipov er en i Moskva bosat kunstner med en baggrund i grafisk design. I 2011 startede han med at lave video kombineret med grafiske tryk. Arkhipovs videoværk A Walk anvender en klassisk sort-hvid printteknik som rammesætning for sin animation. Disse er single-frame animationer udviklet af grafiske print med brug af koldnål graveringer, der er håndprintet med en dybtryks presse. Filmene er komponeret af de 1000 håndlavede grafiske tryk, hvilket gør hans videoværk særdeles unik.

Karmen Kraft (ES)

Karmen Kraft er født i Spanien og bor og arbejder for tiden i Berlin, hvor hun kunstnerisk beskæftiger sig med maleriet, tegning såvel som grafiske teknikker.
De præsenterede værker stammer fra en værkserie med titlen RAÍCES, hvilket oversat fra spansk betyder rødder. Værkerne er resultatet af Krafts rejse til Peru, hvor hun fandt sig selv konfronteret med den nyligt indtrufne oversvømmelse og dens konsekvenser for indbyggernes liv. Konceptet omkring rødder er netop det, Kraft ønsker at udforske med sin kunst: at dykke ned i sin andiske kulturarv og selvfølelse i en samtidig eftersøgning af sit indre barn.

Ornella Orlandini (IT)

Ornella Orlandini er født i Turin, Italien, og bor og arbejder nu i Berlin. For tiden arbejder hun på et projekt med fokus på identitet, erindring og rum. De seneste par år har Orlandinis arbejder gennemgået en modningsproces via en eksperimentering med forskellige materialer – støv, jord, aske, bly og gips – og deres efterfølgende forandringsprocesser. Med disse materialer skaber Orlandini overflader på baggrund af hvilke hun lader sine fotografier og screen prints stå frem. Den tilfældige del af processen får lov at antage symbolsk karakter og er samtidig en helt central del af værkerne. Arbejdernes organiske skrøbelighed og trykkenes fortætning bevidner Orlandinis ønske om at fremvise identitetens bestandige transition og forandringsproces. Her præsenterer skrøbeligheden og styrken i kampen om balancen mellem orden og kaos, og mellem stabilitet og forandring.

Xecon Uddin (BD)

Xecon Uddin er en visuel kunstner fra Bangladesh, der for tiden bor og arbejder i Paris, Frankrig. Interessen for kunst har han haft siden barnsben. Siden han kom til Frankrig har hans intention været igennem fotografiet at udvide og udvikle en koncentreret og beriget visuel kunstnerisk praksis.
Hans arbejde undersøger med et intenst fokus på spørgsmål om seksuel identitet og køn fotografiets surrealistiske muligheder. Her udgør han selv et af af arbejdets centrale redskaber: Uddin portrætterer i sine fotografier sig selv og bruger sin krop som sin kunstneriske intentioners muse. Således bliver kropslig sansning og spirituelle refleksioner anvendt for at påpege kønsidentitetsproblematikker i social, kulturel og politisk kontekst.

Anne Louise Blicher (DK)

I Danmark bosatte kunstner Anne Louise Blicher arbejder med print og maleri. Blichers malerier udforsker naturen og spørgsmål vedrørende klimaforandringer som en måde at repræsentere vores aktuelle samfundssituation – hvordan noget så umiddelbart enkelt forekommende som livet er blevet så kompleks. Maleriernes verden er ikke én, hvor mennesker og dyr lever side om side, men i langt højere grad en verden, hvor mennesket dominerer ikke blot dyr, men også søger at dominere andre mennesker. Blichers malerier viser os således menneskets enfoldige enkelhed fanget på lærredet, ligesom mennesket dagligt er fanget i nutiden.

Jarosław Lisicki (PL)

Jarosław Lisicki er en maler fra Polen, for tiden bosat i Krakow. Hans malerier fremstiller mennesker i en række forskellige situationer og sociale kontekster. Via brug af blæk og sæbe på papir skaber Lisicki betagende og unikke former og fremhæver samtidigt papirets gule skær. Kontrasten mellem den skarpe blæk og papirets gullige blødhed giver tegningerne volume og dimensioner, som imidlertid også antager en frygtindgydende og uhyggelig følelse af ubevægelighed – som en stillestående atmosfærisk tåge, hvorunder noget mere kunne gemme sig.

Tuomas Korkalo (FI)

Tuomas Korkalo er en finsk visuel kunstner, der arbejder med maleri, tegninger og installationer. Korkalos abstrakte og geometriske former vækker minder om den tidlige 1900-tals æstetik som den kom til udtryk i Bauhausbevægelsen. Til forskel fra Bauhausæstetikken implementerer han i sine værker en akvarellignende teknik, der tilfører en komplementerende lethed. I disse værker virker de geometriske og farverige kompositioner af sig selv og skaber – som resultat af formernes og symmetriens enkelthed – en let og beroligende fornemmelse.

Katarzyna Kowalska (PL)

Katarzyna Kowalska har en baggrund i både kunst og jura og arbejder inden for maleri, fresko og fotografi. I øjeblikket bor hun i Warszawa, Polen.Hendes værker på lærred er resultatet af hendes kombination af to tilsyneladende modsatte udtryksformer – den geometriske hårdhed og håndtegningens lethed. Førstnævnte er direkte forbundet med en fornemmelse af præcision og rationalitet, som giver hendes malerier perspektiv og volume, imens den frie håndtegning tilfører værket en langt mere organisk sensibilitet. På den vis ser vi hvordan to grundlæggende forskellige udtryk fusionerer og frembringer en illusion om uendelighed og bevægelse, som kunne synes virkelig.

Georg Bothe (DE)

Georg Bothe er en tysk kunstner bosat i Berlin, som her er repræsenteret via sine indiske blæk malerier på millimeterpapir. Værkernes dristige opake og abstrakte objekter komplimenteres på fantastisk vis af brugen af millimeterpapir, hvilket tilfører arbejderne en ekstra lag af tekstur og skaber en fornemmelse af volumen og rumlighed. Objekterne synes florale og organiske, hvilket giver en illusion af at vandre på en eng en sommeraften. Kontrasteret af de monokromatiske former bærer værkerne præg af et mørke og en underliggende mystik.

Lisa Rytterlund (SE)

Lisa Rytterlund er en kunstner fra Stockholm, Sverige, hvis værker udviser en tydelige indflydelse fra illustration og urban art. Tematisk relaterer hendes arbejde sig til feminisme og kønspolitiske problemstillinger. Disse temaer behandles sammen med en tilegnelse af en religiøs ikonografi på en nærmest kitsch facon, hvilket udstiller disse kvinde- og kønspolitiske konflikters absurditet. Yderligere approprierer Rytterlund værker af kendte kunstnere. Bl.a. erstatter hun det ikoniske billede af den mytiske Medusa med billedet af en fallisk behåret pige og latterliggør herved kvindens samfundsposition. I fremvisningen af denne åbenbare seksualisering, med overlæg seksualiserede attitude og ubekymrede behandling af sex, kan Rytterlunds arbejder betragtes som en art forstærkning og seksuel frigørelse.

Line Schjølberg (NO)

Den norske maler Line Schjølberg har en faglig baggrund i tegning, maleri og kunsthistorie. Schjølberg arbejder på lærredet med olie og akryl i jordfarvede pasteltoner. Ofte bruger hun barnets univers som udgangspunkt. Malerierne suggererer et narrativ, igennem hvilket beskueren kan tage på en mystisk rejse, hvor grænsen mellem realitet og fiktion synes sløret. Narrativet er drømmende, med et mærkeligt, uhyggeligt præg, som et eventyr, hendes formfuldente teknik gør livagtig.

Katharina Schellenberger (DE)

Den tyskfødte maler Katharina Schellenberger bor og arbejder i München og Landsberg am Lech. Ved brug af blandteknikker opnår Schellenberg en varierende dynamik i udtrykket. Den tunge og opake penselstrøg indføjer sig i vandfarvernes transparens og lethed og fremhæver den blide farvepalet, Schellenberg anvender. Æstetikken komplementerer hendes brug af en nærmest barnlig tilgang til portrætteringen af mennesket. Schellenberg tegner kun det højst nødvendige af den menneskelige form, og giver herved afkald på de komplekse detaljer i forfølgelsen af sine kunstneriske intentioner.

Simone Hooymans (NL)

Simone Hooymans is a Dutch visual artist who works with experimental animation in various ways, using handmade ink drawings and colouration, and combining them with sophisticated computer technology. In her animations, Hooymans creates fantastic and twisted fairytale universes with unclear narratives that encourage the viewer to draw their own conclusions. A recurring theme throughout her animated work is the retraction of nature and subsequent overflow of fast urbanization and technology. These themes relate to the exploration of different emotional states such as harmony and fear. The result is a series of calming and hypnotic images that, for some reason, leave you restless as they discreetly evoke the issues of the world.

Ian Liddle (UK)

Ian Liddle er en britisk maler og grafiker. Hans papirarbejder er dragende, og selvom de ved første blik kan forekomme kaotiske, tager de beskueren med på en farverig og pirrende rejse, som når alt kommer til alt giver en fornemmelse af ro og klarhed. Hans nærmest abstrakte metode, hans miks af diverse teknikker og dimensioner, udfordrer beskueren i et forsøg på at identificere objekterne og de underliggende betydninger.

Johan Reisang  (NO)

Johan Reisang er en norsk maler, der siden 2013 har boet og arbejdet i Berlin. Han arbejder med tegning, visuel og digital kunst.
Reisang mikser forskellige stilarter og tager gennem sine værker beskueren med til et andet univers fyldt af forskruede kroppe og mærkelige fusioner idet han bearbejder hverdagslige og samfundsrelevante tematikker. Skønt hans værker pendler mellem optimisme og mørke følelser, deler de alle de samme ypperlige penselstrøg og farvebrug. Hans værker udtrykker en stærk social kritik: Hvad der umiddelbart synes blot at være en repræsentation af den menneskelige figur, bliver billedernes kvæstede og forvredne kroppe en måde at kommentere på menneskets sociale vilkår.

Marcus Gestré (SE)

Marcus Gestré er en svensk illustrator og animator bosat i Berlin. Med inspiration fra street art’en skaber Gestré tegninger og malerier. I en kombination af forskellige teknikker såsom akryl, blæk, vandfarve og indisk blæk, giver han sine kunstneriske arbejder en voluminøs og legende atmosfære. Hans værker er futuristiske og ironiske med et robotagtigt præg, der får beskueren til at reflektere over vores aktuelle samfundsforhold. Herved synes Gestré at kommentere på den kurs, samfundet i øjeblikket følger – en verden domineret af menneskelignende robotter, hvor mennesket samtidigt konstant søger nye veje for at opretholde den menneskelige race.

Oscar Rey (ES)

Oscar Rey fra Spanien, bosat i Berlin, arbejder med maleri, skulptur, street art og fotografi. Rey betragter sit liv og sit kunstneriske arbejde som to sider af samme sag og præsenterer sit livssyn gennem kunsten. Igennem denne forkærlighed for tekniske eksperimenter og kombinationer, skaber Rey figurative kompositioner med et primitivt præg. For Rey er de enkle former og farver nok til at formidle hans fortællinger. Hans arbejder viser en stærk intensitet og udtryksvilje, blandt disse synes flere nærmest abstrakte, men er når alt kommer til alt figurative repræsentationer af hans daglige tanker og refleksioner.

Konrad Peszko (PL)

Konrad Peszko er en polsk kunstner der hovedsageligt fokuserer på maleriet. Peszko er i høj grad interesseret I tematikker vedrørende forflyttelse og genbosættelse I forskellige byrum samt arkitekturens oprindelige funktion. Den arkitektoniske inspiration viser sig tydeligt i hans værker, som primært består af geometriske og uigennemsigtige, farverige former, der emmer af en forståelse for den strukturelle detalje.

Philipp Haucke  (DE)

Philipp Haucke er en tysk visuel kunstner og grafiker. Hans værker er ofte detaljerede serier af tegninger, i hvilke Haucke leger med forestillingerne om to- og tredimensionalitet. I disse tegninger anvender han det monokromatiske spektrums muligheder og opnår på papiret herigennem en illusion om volume og struktur. Således skaber Haucke former, der giver associationer til imaginære, flydende geometriske figurer og mikroorganismer der synes at være i konstant bevægelse på papiret.

Attila Schwanz (IT)

Attila Schwanz er en italiensk maler, comic-kunstner, illustrator og designer. Schwanz benytter sig af en bred vifte af teknikker, fra indisk blæk til pastel, vandfarve såvel som kuglepen. Dette giver hans arbejder en nærmest undersøgende udtryk i dens detaljerigdom. Den anvendte teknik tilfører hans værker en intens udstråling: Objekterne synes på den måde på kanten til at overskride deres oprindelige rum indenfor lærredets grænser. Heri kommer også hans fascination for fantasy, hvilket gør hans værker uforlignelige og overraskende.

Hannes & Johannes (SE)

Hannes Elltorp and Johannes Helgelin er svenske animatorer og illustratorer. Deres værk består af tre animerede kortfilm, der gør sig bemærket via deres farverige og groteske scenerier og sociale kritik. Konstruktionen af disse kortfilm bærer præg af en flerdelt komposition: Begyndelsen udspilles i et til en vis grad normalt, dagligdags sceneri, der imidlertid gradvist optrappes og eskalerer i dramatiske og mareridtsagtige begivenheder. Denne abrupte forandring peger mod en social kritik, der omfatter aspekter fra depression  over fødevareindustrien til vores forbrugeriske skærm-kultur, der hensætter os alle i en zombie-lignende tilstand afskåret fra virkeligheden.

Loïc Saulin (FR)

Loïc Saulin er født i Dijon, Frankrig og bor og arbejder for tiden i Berlin. Saulin voksede op i et progressivt musikmiljø, omgivet af esoteriske tegneserier, hvilke senere har haft stor indflydelse på hans kunstneriske virke. Takket være disse indvirkninger har Saulin udviklet en abstrakt og konceptuel tilgang til kunst, med hvilken han undersøger underbevidsthedens lag. Således fører Saulins malerier beskueren ind i en anden dimension, tiltrukket af de adskillige lag af farver og tre-dimensionaliteten. Dette opnås gennem brugen af akrylmaling og et mangefold af teknikker, såsom spraymaling, farveblyant og akvarel.