Enigma

“ENIGMA” 02.09-31.10.2015
Galleri Heike Arndt DK Berlin præsenterer “ENIGMA” med kunstnerne :Anssi Hanhela (FI) paintings, Anni Rapinoja (FI) sculptures, Jussi Valtakari (FI) sculptures, and Kari Södö (FI) sculptures,Jan Pötter (DE) paintings, Maja Zagorska (PL/DE)drawing, Dorit Trebeljahr (DE) and Henry Stöcker (DE) sculptures

Vi kickstarter efterårssæsonen med udstilling ENIGMA hvor vi præsenterer anerkendte finske og tyske kunstnere i Galleri Heike Arndt DK.

For de fleste af os står Finland for uendelige skove, den store, åbne himmel og evigt grønne og hvide landskaber. Der synes at være en mystisk vildskab og vis varsomhed forbundet med dette land, som mange af os kan genkender fra finske film. Finske kunstnere har deres eget kunstneriske billedsprog baseret på et nært forhold til naturen og denne eftertænksomme, melankolske atmosfære. Anssi Hanhela (FI) malerier, Anni Rappinoja (FI) skulpturer, Jussi Valtakari (FI) skulpturer, og Kari Södö (FI) skulpturer omfavner i farverige malerier og skulpturer disse inspirationsrige nordiske stemninger og belyser den indre såvel som ydre verden.

De tyske kunstnere, valgt til denne gruppeudstillinger, har vidt forskellige baggrunde, men har en fælles nysgerrighed efter de fundamentale spørgsmål og grundlæggende aspekter af livet. Jan Pötter (DE) malerier,og Maja Zagórska (PL/DE)tegninger portrætterer storbylivets barskheder gennem farverige værker med dynamiske linier. I deres figurative malerier og tegninger lyser inspirationerne fra Art Brut igennem. Der er i værkerne en ihærdighed, drift og dirren der afspejler den konstante, høje hastighed i en by i bevægelse. Kunstnerne Dorit Trebeljahr (DE) og Henry Stöcker (DE) skaber skulpturer, der aldrig synes indlysende – betragteren behøver i sin granskning en barnlig nysgerrighed for at opdager værkernes skønhed. Begge kunstnere frembringer en lethed og skrøbelighed – selv når materialet inkluderer tungt gips og lette akupunkturnåle.

Dette mangefold af udtryk forenes og skaber en livsbekraftende udstilling, hvor alle kunstnere synes at dele en interesse for menneskets grundlæggende behov samt længslen efter en enkelhed og renhed, som kun naturen kan tilbyde. Med ofte naturlige materialer brugt på overraskende og legende måder, til tider kombineret med et dramatisk udtryk, skaber denne udstilling et inspirerende og dynamisk rum – perfekt til at gå efterårssæsonen i Galleri Heike Arndt DK i møde!

Anssi Hanhela (FI)

Anssi Hanhela undersøger i sine dynamiske og farverige malerier forholdet mellem mennesket og naturens mystiske karakter. Værkerne udstråler en vis rå og ofte melankolisk atmosfære. Her opbygges narrativet omkring de figurative karakterer, hvor menneskets indre og ydre natur synes at blive kombineret og sammenflettet – følelser og situationer udtrykkes gennem tykke streger, klare figurationer og lyse farver. Det kunstneriske billedsprog er naivt, der arbejdes med forvrængede perspektiver og lige penselstrøg. Forbindelsen til den nordiske karakter er tydelig i Hanhelas billeder, som i deres mørke, men dog humoristiske udtryk til tider minder én om scener fra fortællinger om den nordiske region såsom Populærmusik fra Vittula af Mikael Niemi.
Mere info om kunstneren her: Anssi Hanhela (FI)

Anni Rapinoja (FI)

Anni Rapinojas kunstværker repræsenterer i høj grad det typisk nordiske, minimalistiske udtryk. Hendes værker fra hendes Wardrobe of Nature-serier er i en tæt forbindelse med naturen skabt med udgangspunkt i formerne fra den moderne, menneskelige verden: Sko, håndtasker og hatte er her fremstillet udelukkende af naturlige materialer. Rapinojas finder sine materialer i landskabet omkring sig og indarbejder dem i sine smukke, skrøbelige objeker. Således betragter Rapinoja tyttebærerne, sivene og bladene, hjortene og kaninerne som medskabere af hendes kunst. Hendes kunst synes at bære referencer til den amerikanske Land Art, hendes dog i mindre skalaer. For Rapinoja bliver hendes kunstneriske engagement en lille del af naturens cyklus. Igennem historien har mennesket brugt hvad det kunne finde til at lave tøj og bygge huse. Skoene, hattene og taskerne lavet af Rapinoja forekommer brugbare og rejser spørgsmål om vores samtids skønhedsforestillinger og forbrugersamfund.
Mere info om kunstneren her: Anni Rapinoja (FI)

Jussi Valtakari (FI)

Jussi Valtakari startede med at forme sit kunstneriske udtryk og interesse for træskærearbejder i en alder af fire, da han her lavede sine første figurer og lejetøj i træ. Dette har i dag udviklet sig til en frembringelse af fiktionsportrætter. Udskæring af figurer i træ bygger videre på en lang tradition, der rækker tilbage til antikken, hvormed Valtakaris værker står i forbindelse med denne klassiske tradition. Figurerne er ofte baseret på observationer af lokale folk samt indtryk fra forskellige medieformer. Valtakari arbejder med udgangspunkt i hukommelsen og synes via sine værker at diagnosticere såvel fortiden som samtiden. På samme tid er det som om skulpturerne observerer dig – kigger du opmærksomt, gengælder de dit blik.
Mere info om kunstneren her: Jussi Valtakari (FI)

 

Kari Södö (FI)

Kari Södö dimitterede fra Kankaanpää School of Art i 1996. Han arbejder hovedsageligt med skulpturer, men er desuden en fremragende grafisk kunstner. Naturen tjener her som Södös personlige legeplads, idet han i et abstrakt og minimalistisk formsprog frembringer fantastiske træskulpturer. De lyse og klare farver og former tager os med tilbage til barndommen og det synes, at kunne de levende og dynamiske former omdannes og sammensættes i nye og varierende konstellationer i én uendelighed. Södös grafiske kunstværker er i høj grad relateret til hans skulpturer – her kan de samme farver og former findes, som ligeledes genkalder atmosfæren på en smuk efterårsdag.
Mere info om kunstneren her: Kari Södö (FI)

Jan Pötter (DE)

Jan Pötter skaber i sine ekspressive mixed-media værker en fantastisk fabulerende og farverig verden. Gennem symbolske motiver udforsker han det moderne vestlige samfunds konflikter og katastrofer. Der er i Pötters værker klare referencer til art brut, også kendt under begrebet Outsider Art – en bevægelse der i slutningen af 1940’erne blev startet af maleren Jean Dubuffet som en hyldest til den ukonventionelle, den naive, rå og uskyldige kunst, såsom graffiti. Dette inkluderer kunst af handikappede, børn og den ufaglærte lægmand. Art brut-referencerne kan findes i Pötters nærmest aggressive linier, farver og til tider naivistiske symbolske sprog.
Mere info om kunstneren her: Jan Pötter (DE)

Maja Zagórska (PL)

Maja Zagórska anvender i sine værker ofte selvportrætter, tegn og symboler såsom citater og hverdagsting for at kommentere glæderne såvel som kampene, der er forbundet med livet i det moderne samfund. I sine værker illustrerer hun sine personlige op- og nedture samt hendes forsøg på at balancere denne private fortælling. Gennem hendes livlige tegninger skildrer hun til tider humoristiske, til tider pinlige, trivielle, sygelig eller sentimentale aspekter af hverdagslivet. Detaljerne i hendes tegninger er genkendelige og indeholder ofte humoristiske objekter eller situationer, vi kan relatere til, understøttet af enkelte farvede elementer.
Mere info om kunstneren her: Maja Zagórska (PL)

Dorit Trebeljahr (DE)

Den tyske skulptør Dorit Trebeljahr skaber elegante, nærmest lyriske skulpturer. I følge hende selv kan hendes kunst ikke underordnes nogen specifik kategorisering eller koncept andet end at den er et resultat af “das Spielen” – legen. Hendes værker leger og fordrejer ligeledes betragterens fortolkning og forestillinger, idet hun via enkle materialer frembringer overraskende billeder og former. Gennemtrængt af en legende tilgang til farver og former kombineret med en stærk fornemmelse for rytme og repetitive mønstre, forekommer værkerne elegante og lyriske. Ved brug af beskedne materialer i store mængder – såsom akupunkturnåle og skruer – som uigenkendeligt omdannes til helt nye former, lykkes det Trebeljahr at skabe opsigtsvækkende, ofte overraskende, filigrane skulpturer.
Mere info om kunstneren her: Dorit Trebeljahr (DE)

Henry Stöcker (DE)

Med en faglig baggrund i biologien er den visuelle kunstner og skulptør Henry Stöcker fascineret af naturens og den menneskelige fysiologis strukturer og former. Således bærer hans skulpturer, udarbejdet i såvel metal som gips,  referencer til biomorfiske illustrationer og billeder og afspejler samtidig hans interesse for omdannelsen af imaginære perspektiver til håndgribelige former. Hans skulpturer og tegninger har sit udgangspunkt i en dialog mellem de organiske former og det kunstneriske udtryk, hvilket efterlader betragteren i en tro på at kunne genkende noget i granskningen af værkerne. Ved brug af et minimum af nødvendigt materiale udtrykker Stöckers kunst både glæde og humor og lader på overraskende vis rummelige billeder opstå i vores bevidsthed, som ikke let slipper sit greb. Med et direkte og legende formsprog inviterer Stöcker betragteren til et studie i imaginær og fantastisk biologi.
Mere info om kunstneren her: Henry Stöcker (DE)

Vi glæder os enormt til at byde dig velkommen til åbningen af ENIGMA – vores første udstillingsåbning i efterårssæsonen – onsdag d. 2. september kl. 19.00, i Galleri Heike Arndt DK, Voigtstrasse 12, Berlin-Friedrichshain. En stor del af kunstnerne vil være til steder under åbningen. Du er mere end velkommen til at videregive vores invitation til venner og andre kunstelskere.